testament laatste wens

Kosten voor het maken of wijzigen van testamenten

Een testament opstellen doe je bij een notaris. Deze persoon zorgt ervoor dat het testament zorgvuldig wordt bewaard en ziet er op toe dat het testament wordt nageleefd als je overleden bent. De kosten voor het maken of wijzigen van testamenten verschillen sterk per notaris. Daarom is het goed om de diverse notarissen te vergelijken, voordat je gebruik maakt van de aangeboden diensten. Hiermee voorkom je dat je teveel betaalt.

Een testament is een document waarin jouw wensen met betrekking tot de verdeling van je bezittingen als je overleden bent staan weergegeven. De notaris ziet erop toe dat jouw bezittingen op de juiste plaats terecht komen. Je kunt deze persoon in dat geval zien als jouw afvaardiging. Een testament kan veel misverstanden voorkomen. Het is hiermee een waardevol document.

Testament maken

Een testament kan alleen worden opgesteld door een notaris. Hiervoor moet je ouder dan 16 jaar zijn en in Nederland wonen Als je kiest om zelf een testament te maken en deze ergens op te slaan is dit niet rechtsgeldig. Veel mensen laten een testament maken als ze zelf een specifieke wens hebben met betrekking tot hun nalatenschap. Vooral partners die samenwonen zonder getrouwd te zijn of zonder een geregistreerd partnerschap erven niet automatisch elkaars bezittingen bij overlijden. Dit zijn immers niet de wettelijke erfgenamen in deze situatie. Om de nare gevolgen hiervan te voorkomen is het verstandig om een testament te laten maken. Vanzelfsprekend wordt het opstellen van een testament volledig in samenspraak met jou gedaan, het is immers de vertaling van jouw wensen.

laatste wil

Testament wijzigen

Als het uiteindelijke testament is opgesteld wordt deze opgeslagen in het Centraal Testament Register (CTR). Hierdoor is je testament toegankelijk voor alle geautoriseerde notarissen. Je bent dus niet verbonden aan de notaris die het testament heeft opgesteld als je besluit om je testament te wijzigen. Er zijn diverse reden aan te voeren om een testament te wijzigen. Dit kan een veranderende relationele situatie zijn, een verandering van de inhoudelijke erfenis of andere nieuwe omstandigheden.

Alleen door het herroepen van het testament wordt de inhoud van een testament nietig verklaard. Bij deze wijziging wordt er een nieuw testament opgesteld en een volledig nieuw testament (met de doorgevoerde wijzigingen) in het CTR opgeslagen. De kosten om een testament te wijzigen liggen vanzelfsprekend lager dan de kosten voor het opstellen van dit document, maar het verschil is niet zo groot.

Kosten (wijzigen) testament

De kosten voor het maken van een testament zijn verschillend. Een notaris is vrij om zijn of haar tarief te bepalen voor deze dienst. Het verschil in het tarief kan oplopen tot wel honderden euro’s. Daarom is het verstandig om een goede vergelijking tussen de diverse notarissen te maken. Je kunt hiermee voorkomen dat je er achteraf achter komt dat je elders veel voordeliger uit had kunnen zijn. Dit is ook vanzelfsprekend ook van toepassing als je je testament wilt wijzigen. Ook voor deze dienst is het verstandig om de diverse notarissen te vergelijken, zeker op de prijsstelling.