Veel mensen komen voor het eerst in contact met een notaris wanneer ze een huis willen kopen of verkopen, of bijvoorbeeld een samenlevingscontract op willen stellen. Maar weet je dat een notaris nog veel meer doet?

Omdat je een notaris nodig hebt voor veel belangrijke momenten in je leven, zoals bij het opstellen van een testament, of het verkopen van je huis, is het belangrijk om notarissen te vergelijken. Ja, je hoort me goed, je moet een notaris vinden die goed bij je wensen past.

Uiteraard heeft iedere notaris kennis van alle zaken, maar sommigen zijn wat meer gespecialiseerd in bepaalde onderwerpen. Natuurlijk kun je ook de ene met de andere notaris vergelijken wat betreft de tarieven, want geloof me, die verschillen nogal. Het zou jammer zijn om te veel te betalen natuurlijk!

Voor het oprichten van een rechtspersoon bijvoorbeeld, heb je een notaris nodig die precies begrijpt wat je nodig hebt, en eventueel met je mee kan denken. Door het vergelijken van notarissen merk je al snel dat sommigen meer meedenkend zijn dan anderen. Ga dus voor de persoon waar jij je het beste bij voelt.

Als je je huis wil verkopen heb je ook een notaris nodig, maar ook wanneer je aandelen op naam wil overdragen, of je testament wil wijzigen. De notaris is een bekwaam en onpartijdig persoon die er voor zorgt dat alles volgens de wet is, en die de verplichte notariële akte op zal stellen. Hij kan je advies geven, maar zal te allen tijde onpartijdig blijven. Zonder de notaris zijn er dus veel dingen die je niet kunt doen.

Bij het vergelijken van een notaris wil ik je één ding vragen. Wil je niet alleen op de tarieven letten? Kijk, ik snap dat je niet te veel geld uit wil geven, vooral omdat de zaken waarvoor je überhaupt een notaris nodig hebt vaak al geld kosten. Maar je wil ook iemand die met je meedenkt, die je het juiste advies geeft, en die goed bereikbaar is. Stel, je wil je testament laten wijzigen, is het natuurlijk wel zo fijn als je hier met je notaris op je gemak over kunt spreken. Kijk dus ook naar de ervaringen van anderen met de desbetreffende notaris, en ga eens op gesprek.

Je zou denken dat het vergelijken van de ene notaris met de andere nutteloos is, omdat ze allemaal dezelfde diploma’s moeten hebben om hun vak uit te oefenen. Dat is deels waar. Maar vergeet niet dat een notaris ook een persoon is, met zijn eigen karakter, werkmethode en specialiteiten. Het kan dus zijn dat je voor je samenlevingscontract liever naar notaris A gaat, maar voor het verkopen van je huis voor notaris B kiest. Bij elke actie dien je dus opnieuw notarissen te vergelijken.

Een vrijblijvende offerte aanvragen is de beste manier om de tarieven van notarissen te vergelijken. Een offerte is simpel aan te vragen, en omdat deze vrijblijvend is, ben je tot niets verplicht. Je kunt dus makkelijk meerdere notarissen om een offerte vragen, om te zien wie het beste bij je past.