Er zijn verschillende momenten in je leven waarbij je een notaris nodig hebt. Denk hierbij aan het kopen of verkopen van een woning, het opstellen van een samenlevingscontract, het oprichten van een bedrijf of het opstellen van een testament. Er zijn dus veel privé en zakelijke situaties waarbij een notariële akte verplicht is.

Waarom heb ik een notaris nodig?

Misschien lijkt het je niet nodig om een notaris in te schakelen, want die papieren kun je ook zelf wel schrijven, althans, dat denkt men vaak… Maar vergis je niet, een notaris zorgt ervoor dat alles volgens de wet gedaan wordt, zodat noch jij, noch de eventuele andere partij in de problemen kan raken. Bij veel zaken is het trouwens verplicht om een notariële akte op te laten stellen, zoals bij het kopen en verkopen van een woning.

Notaris tarieven vergelijken, zeer belangrijk!

Elke notaris heeft zijn eigen tarieven, die dus best kunnen verschillen met die van een collega. De kosten van een notaris zijn afhankelijk van de situatie, dus waarvoor u een akte nodig heeft, maar ook vaak van de regio waarin de notaris zich bevindt.

Voor je dus binnenstapt, is het belangrijk om notaris tarieven te vergelijken. Dit kun je doen door een vrijblijvende offerte aan te vragen, of door een speciale online tool te gebruiken. Nu is de goedkoopste notaris al snel erg interessant, en dat is logisch. Je wil natuurlijk geen onnodig geld uitgeven. Maar vergeet niet de beoordelingen van andere consumenten te raadplegen.

Is een dure notaris beter dan de goedkoopste notaris?

Waarom naar andere beoordelingen kijken? Omdat de goedkoopste notaris niet persé de minst goede is, en omdat de notaris met de hoogste kosten niet persé de beste is. Het klinkt misschien cliché, maar het is wel waar. Misschien is de notaris met gemiddelde tarieven wel slecht bereikbaar, maar antwoord de goedkoopste notaris binnen 5 seconden wanneer je belt. Kortom, notaris tarieven zijn belangrijk, maar ook zeker de werkmethode en zelfs de manier van communiceren.

Is de notariële akte van betere kwaliteit bij een duurdere notaris?

Nee, de inhoud van de akte is bij wet geregeld. Of je nu de duurste of goedkoopste notaris hebt, je zult dezelfde akte krijgen die aan alle regels voldoet. Immers is het wel mogelijk dat de ene notaris dus meer vraagt voor hetzelfde werk dan de andere. Daarom begrijp ik volkomen dat je snel voor de goedkoopste notaris zal kiezen. Al moet je ook andere punten, zoals de werkmethode en reputatie vergelijken.

Werkt de goedkoopste notaris langzamer dan de rest?

Dit hoeft niet persé het geval te zijn. Er zijn ook goedkope notarissen die veel sneller je akte klaar hebben dat duurdere collega’s. Alles hangt af van de werkmethodes, maar ook van de maat van de praktijk, en de hoeveelheid klanten die ze op dat moment hebben. Maar voor je je keuze maakt, kun je naast de notaris tarieven, ook de wachttijden vergelijken. En vergeet de klantvriendelijk niet! Want wie wil nu met iemand samenwerken die niet beleefd of vriendelijk is?