Je zou denken dat het makkelijk is om een notaris in Rotterdam te vinden. Het is een grote stad, dus er zijn heel veel notarissen met een praktijk. En er is er vast wel één die tijd heeft voor jouw akte, of de oprichting van je bedrijf. Toch kan het lastig zijn om een goede notaris in Rotterdam te vinden, eentje die helemaal bij je past. Waarom? Dat lees je hier.

Verschillende tarieven

De inhoud van een notariële akte is per wet vastgelegd. Hier kom ik zo nog even op terug. Het zou dus logisch zijn als je denkt dat daardoor elke notaris dezelfde tarieven heeft. Want waarom zou de één meer vragen dan de ander voor hetzelfde werk? Ik moet je helaas teleurstellen… Want er zijn wel degelijk verschillende tarieven te vinden voor dezelfde akte.

Zo kan de ene notaris in Rotterdam makkelijk een paar tientjes duurder zijn dan één van zijn of haar collega’s. Daarom raad ik je aan om altijd meerdere offertes aan te vragen voor je je keuze maakt.

Beter een dure of goedkope notaris in Rotterdam kiezen?

Zoals ik net al zei, is de akte bij elke notaris hetzelfde. De inhoud van een verkoopakte wordt dus niet door de notaris bepaald, maar door de huidige wet. Alleen de persoonlijke gegevens worden uiteraard aangepast.

Stel, je laat een testament opzetten, dan moet deze voldoen aan bepaalde regels. De notaris is hier natuurlijk van op de hoogte, en zal ervoor zorgen dat alles perfect is. Maar wat is dan het verschil tussen een goedkope en dure notaris in Rotterdam?

Sommige praktijken zijn erg groot, met veel werknemers, een hoge huur en hoge vaste lasten. De kans is groot dat je hier meer betaald, omdat de notaris meer kosten heeft. Dit hoeft echter niet persé waar te zijn. Een notaris die alleen werkt, vanuit een klein kantoortje, kan duurder zijn dan die bij een grote praktijk. Door het vergelijken van de tarieven kom je hier snel achter.

Of je nu een goedkopere of duurdere notaris kiest, is helemaal aan jou. Maar let wel op een aantal zaken voor je je keuze maakt. Probeer via de telefoon of via een afspraak even te praten met de notaris, om te zien of zijn of haar werkmethode jou bevalt. De manier van communiceren is ook belangrijk, want je moet de notaris in Rotterdam natuurlijk wel vertrouwen. Er worden immers zeer belangrijke zaken geregeld in dat kantoor.

Kijk ook naar de klantbeoordelingen

Stel, je hebt een notaris gevonden in Rotterdam die dichtbij is, niet al te duur, en die op dat moment tijd heeft om je te helpen, wat is dan de volgende stap?

Om wat meer zekerheid te hebben, raad ik je aan om de beoordelingen van eerdere klanten te lezen. Misschien zeggen veel mensen wel dat het werk nooit op tijd af is, of dat de notaris geen afspraken nakomt. Zo zie je het verhaal van beide kanten: de notaris, en eerdere klanten. Hierna kun je je keuze maken.

Let wel op, want je zult vooral negatieve beoordelingen lezen. Het is nu eenmaal zo dat mensen niet zo snel hun mening online delen wanneer ze tevreden zijn, maar dat juist al te graag doen als er iets mis is gegaan.